مسهل ها و منضج ها و مزاج ها
سایت شخصی علی یوسفی (عمران- معماری- تاریخ- طب سنتی- فراماسونری-شعر و ادبیات

مزاج
قدما معتقدند كه در آفرينش اجسام عنصرى خالص يافت نمى شود و تمام موجودات ، اشياء و آنچه ديده مى شود مخلوط يا ممزوجى از عناصر به نسبتهاى مختلف است ، خواص مختلفى كه در اجسام ديده مى شود به علت همين اختلاف تركيبى آنها است ، تغيير شكل ، اندازه ، حجم ، وزن ، قد و همه اختلافاتى كه در عالم آفرينش ديده مى شود مربوط به اختلاف يا كم و زيادى عناصر سازنده آنها است اين اختلاف ساختمانى از نظر علمى مورد بحث همه محافل جهان است . اختلافات بالا از زندگى ذره اى حيات سرچشمه مى گيرد كه همه مربوط به اسيد دزوكسى ريبونوكلئيك Acid DESOXY RIBONUOCLIQUE يا A.D.N و دزوكسس ريبونوكلئيك DESOXY RIBONUOCLIQUE يا D.N.A مى باشد.
پس مى توان مزاج را چنين تعريف كرد كه :
مزاج عبارت است از حالتى كه در اثر واكنش متقابل اجزاى ريز مواد به وجود مى آيد در اين واكنش تقابل ، قسمت زيادى از يك يا چند ماده با بخش زيادى از ماده با مواد متخالف با هم مى آميزند (بر هم تاءثير مى كنند) و از اين آميزش يا تاءثير، كيفيت متشابهى حاصل مى شود (بنام مزاج ) لذا مى توان چنين گفت كه مزاج حالت فعاليت كل بدن يا اجزاى بدن است .
بايد دانست كه هر فردى داراى مزاجى است مربوط به خود كه با مزاجهاى ديگر افراد متفاوت است و مزاج هر كس مخصوص به خود اوست دانشمندان طب گياهى معتقدند:
همانطوريكه افراد بشر از حيث شكل ، اندام ، قد، وزن ، و بالاخره صورت ظاهرى تفاوت دارند از حيث حالت وضعيت بدنى نيز مختلف اند. و اين اختلاف به علت موادى است كه بدن آنها را مى سازد، ورود روزانه اجزاء و مواد مختلف به بدن باعث به وجود آمدن مزاج مى شود لذا مزاج ممزوجى از تركيبى از تركيبات مختلف است :
حالت و وضع بدنى هر فرد را مزاج گويند.

براى اينكه معنى كاملى از مزاج در ذهن روشن شود بايد دانست كه هر كسى استعداد پذيرش بعضى از بيماريها را دارد و در مقابل بعضى مقاوم است . با علم به اين كيفيت ، مزاج عبارت است از طرز واكنش شخصى در مقابل عوامل مرضى ، در طرز واكنش اشخاص ، بعضى واكنشها ثابت است و بيشتر مشاهده مى شود و برخى واكنشها متغير است از اين واكنشها مزاج فرد را مى توان شناخت .
براى تعريف مزاج ، بيشتر عمل فيزيولوژى را مورد نظر قرار مى دهند، زيرا وضع ديناميك يعنى طرز عمل احشاء و اعضاء در تغيير مزاج موثر است با وجود اينكه اعمال حياتى را نمى توان از هم جدا دانست و اگر عضوى نسبت به ساير اعضاء بيشتر كار كند و يا عملى در دستگاه بدن انسان از ساير اعمال بيشتر انجام پذيرد آن عضو از نظر تشريحى و آن عمل از نظر فيزيولوژى ، مى تواند معرف نوع مزاج شمرده شود، در ميان اعمالى كه حيات انسان به آنها متكى است ، اعمال شيميائى بيشتر از اعمال فيزيكى مورد اهميت است بنابراين مزاجها روى اعمال شيميائى بدن از هم متمايز مى گردند اعمال شيميائى بر چهارگونه است كه متابوليسم بدن را تشكيل مى دهند.
اول آنابوليسم ، يعنى اعمالى كه توسط آن مواد غذائى به انسان زنده تبديل مى گردد.
دوم و سوم كاتابوليسم يعنى اعمالى كه توسط آن انساج زنده توليد نيرو مى كنند، عمل كاتابوليسم مربوط به اعضاى تنفس است كه عمل تهويه به بدن به آن مربوط مى باشد. كبد كه تهيه مواد قندى و دفع مواد سمى را به عهده دارد در عمل كاتابوليسم شركت مى نمايد.
چهارم عمل دفع مواد مضره و خروج آنها از بدن است .
تفوق يكى از اين اعمال چهارگانه كه از راه وراثت در بدن انسان ثابت شده باشد، انسان را داراى صفات و واكنشهاى ثابتى مى نمايد كه آن را سرشت مى نامند.
مزاج عبارتست از وضع فيزيولوژى فعلى و طرز واكنش آن كه قابل تغيير نيز مى باشد به اين جهت فقط با علائم فيزيولوژى كه آن هم قابل تغيير است شناخته مى شود لذا براى شناخت ارزش هر كس و معرفت به احوال و اوضاع او، بايد قبلا شكل خارجى او كه حاكى از سرشت و ساختمان اوست در نظر گرفته شود مثل قد، اندام شكل ، سر و گردن ، چاقى و لاغرى ، سپس مزاج او كه به وضع كنونى دلالت دارد مورد توجه قرار گيرد. و براى اينكار علاوه بر علائم ظاهرى بايستى از تجزيه خون - ادرار و راديوگرافى و غيره نيز استمداد طلبيد.
تغييرات مزاج در طب با رژيم غذائى ، بهداشت ، كار و مسكن ، آب و هوا متوافق است لذا با رعايت آنها انحراف مزاج از سلامت به سوى بيمارى را مى توان پيشگيرى نمود.
مزاج ممكن است گرم ، سرد، خشك ، و رطوبتى باشد كه گرمى را به علت وجود انرژى و سردى را به علت تفرق و ضعف و رطوبت را به علت جمع شدن مايعات در سلولهاى بدن و خشكى را بيانگر حالاتى از ماده مى دانند.
مى دانيم كه فعل و انفعالات شيميائى بدن تحت نظر مستقيم سلسله اعصاب نباتى و غدد مترشحه داخلى انجام مى گيرد، هر اختلاف و نارسائى كه در بدن پيدا مى شود مربوط به كم يا زياد كار كردن اين دو دستگاه مى باشد.
ارمونهاى متعددى كه اين دستگاهها ترشح مى كنند بدن را به كار مربوطه وادار مى سازند پس بروز هر عمل حياتى تواءم با يك سلسله فعل و انفعال شيميائى است و تقريبا كليه فعل و انفعالات شيميائى در داخل بدن ايجاد حرارت مى كند. هر قدر فعل و انفعالات شيميائى بدن سريع تر انجام شود حرارت ايجاد شده زياد است و اندازه گيرى اين انرژى ايجاد شده به وسيله متابوليسم بازال انجام مى گيرد و نيز مى دانيم كه متابوليسم بازال مربوط به كار غده تيروئيد است حال اگر صاحب مزاجى داراى متابوليسم بازال بالاتر از طبيعى باشد آن را گرم مزاج و اگر فردى داراى متابوليسم بازال پائين باشد سردمزاج و حد واسط باشد آن را مزاج معتدل گويند. هر دارو يا غذا و نيز هر واكنشى كه باعث بالا رفتن كار غده تيروئيد باشد آن را گرم و اگر باعث پائين آمدن كار غده تيروئيد باشد آن را سرد گويند. مزاجى را رطوبتى نامند كه ، مقدار زيادى آب در سلولهاى بدن آن فرد جمع شده باشد و به اصطلاح رطوبت بر مزاج غلبه كرده باشد.
اگر مقدار مواد كانى و املاح در مزاجى زيادتر از معمول جمع شده باشد آن را مزاج خشك گويند. پيدايش مزاجهاى مختلف در حقيقت عبارت است از عكس العمل بدن نسبت به عوامل خارجى ، اين جمله (عكس العمل بدن نسبت به عوامل خارجى ) همان مبحث بزرگ ، حساسيت مصونيت ، آنافيلاكسى و آلرژى و غيره است دانشمندان قديم معتقدند كه ، هر كس به واسطه حالت و وضع بدنى خود يعنى مزاجى كه در اختيار دارد، آماده پذيرش يا دفع بيمارى مخصوص به خود مى باشد و براى معالجه آن فرد لازم است كه ((مزاج او شناخته شود))
شناخت مزاجها روى هم رفته به قرار زير است :
1 - مزاج گرم ، مزاج سرد، مزاج تر، مزاج خشك ، كه اين چهار مزاج را مزاجهاى ساده و منفرد گويند.
2 - مزاجهاى ساده و مركب ، كه عبارتند از مزاج گرم و تر گرم و خشك ، سرد و تر و مزاج سرد و خشك .
3 - مزاج دموى يا (ريوى ) يا مزاج صفراوى يا (كبدى ) مزاج بلغمى يا (هاضمه اى ) مزاج سوداوى يا (عصبى ) اين چهار مزاج را مزاجهاى مادى گويند و يك مزاج معتدل نيز شناخته شده است كه با اين توصيف جمعا 13 مزاج وجود دارد.
مزاجهاى مادى مانند مزاجهاى ساده ، مركب هم مى باشند از اين رو مزاج بلغمى خونى و مزاج صفراوى عصبى مزاج خود به دو قسمت تقسيم مى شود، عصبى ضعيف و عصبى قوى . نيز گفته اند.
علائم مزاجها
مزاج صفراوى : شخصى كه مزاجش صفراوى باشد علائمى مثل گرمى و خشكى پوست ، زردى رنگ چهره يا زيتونى داشته و خون اينگونه افراد داراى املاح صفراوى است . نسوج بدن آنها آغشته از ترشحات كبدى است و داراى نسوجى سفت و سخت و لاغر و رشته هاى عضلانى آنها واضح و پيدا است استخوانهاى بدنشان برجسته و خطوط چهره اشان نمودار است ، تنفس و نبض آنها سريع ، خوابشان كوتاه و همراه با آشفتگى است حركات آنها سريع و تند و عجول در كارها و حسود و خشمگين در امور مى باشد.
علائم مزاجى بلغمى (لنفاوى )
صاحبان مزاج لنفاوى عموما داراى چربى زياد، پوستشان سرخ ، بدن آنها سرد و نرم ، عضلاتشان مثل اعمالشان عموما كند و افراد تنبلى هستند. خواب آنها سنگين و عميق و حركاتشان آهسته و آرام ، دستها و اندامشان مثل دست مرده ، كوشش و فعاليت آنها كم و با بى قيدى همراه است .
علائم مزاج دموى (پرخونى )
در اين اشخاص گردش خون خيلى تند و سريع ، پوست بدنشان سرخ و رنگين و گرم است ، مخاطهاى آنها قرمز (مثل چشمان و زبان ) عروق بدنشان باز و متسع نبض كامل و پر، اشتها فراوان خواب عميق و راحت حركاتشان وسيع ، دستها چاق و كف دستهايشان گرم است .
علائم مزاج سوداوى (عصبى )
همچنان كه گذشت اين مزاج به سوداوى قوى و سوداوى ضعيف تقسيم مى شود علائم سوداوى ضعيف عبارت است از كندى عكس العمل (به علت ضعف اعصاب ) و كندى كار قلب و ريه ، پريدگى رنگ چهره و افتادگى خطوط صورت ، غمگين و غصه دار بودن ، خودخور، متنفر و فرارى از كار و كوشش اما در نهاد افرادى ثابت قدم و پابرجا هستند.
علائم سوداوى قوى
تندى و با فشار عصبى يعنى عكس العمل شديد حركات سريع و خشن ، قلب و ريه تند و سريع چشمها درخشان براق ، فعاليت خيلى زياد و افرادى بى ثبات و قابل تحريك و خيالاتى و تحت سريع عوامل قرار مى گيرند و با خوابهاى ناراحت كننده و مهيج و مضطرب هم آغوشند.
دو گونه مزاج ديگر تشخيص داده شده است كه به نام مزاج رطب و يا تر و ديگرى مزاج يابس يا خشك ناميده مى شوند، در اينجا گرمى و سردى مزاج در كار نيست اينگونه مزاجها را سازج رطب يعنى ساده تر و سازج يابس ‍ يعنى ساده خشك گويند. براى آشنا شدن به اين دو مزاج بايستى به مثال زير توجه نمود اگر به دو شخص سالم كه هيچگونه ضايعات و اختلافى در اعضاى بدن خود نداشته و از نظر سن ، وزن ، قد و ساير مشخصات ظاهرى با هم يكسان بوده و تفاوتى نداشته باشند، ادرنالين به مقدار كم تزريق كنيم يا بخورانيم يكى از اين دو نفر ادرنالين را به خوبى تحمل كرده و ديگرى ممكن است به طپش قلب و ناراحتى مبتلا گردد، شخصى كه حساسيت نشان داده است داراى اعصاب حساس در مقابل ادرنالين است در صورتى كه دومى اين حساسيت را ندارد. حال اگر به همين دو نفر ازرين به مقدار كم تزريق كنيم يا بخورانيم يكى از آنها حساسيت نشان داده در صورتى كه ديگرى از ازرين در امان است . نمونه اين اشخاص در هر محيطى زياد ديده مى شود (مثل تفاوت ويار در خانمهاى آبستن ، همه آبستند اما در يكى يا چند نفر آنها ويار ديده مى شود).
حكماى قديم از جمله ابو على سينا، آنها را كه تحريك پذيرند، داراى مزاج رطب يا تر و دسته اى كه حساس نيستند داراى مزاجهاى يابس يا خشك مى دانند.
تقويت كننده ها
گرمى و سردى
چنانچه قبلا اشاره شده است هر دارو يا غذا و يا هر عاملى كه بتواند سوخت و ساز بدن را زياد كرده يعنى متابوليسم بازال را بالا برد آنرا گرم مى نامند.
گرمى بخش هاى جسم آدمى عبارتند از:
1- غذاهائى كه از لحاظ مقدار در حد اعتدال باشد.
2- حركات معتدل ، ورزش معتدل .
3- ماساژ اندامهاى بدن در حد اعتدال .
4- حركت و جنبش حتى اگر خارج از اعتدال باشد ولى نه در حد افراط و تفريط.
5- غذاها و خوراكيها و داروهاى گرم .
6- استحمام در حد اعتدال .
7- كارهاى شغلى كه با حركت و جنب و جوش تواءم باشد.
8- تماس بدن با گرم كننده هاى معتدل مثل هوا، ضماد، مرهم و غيره .
9- حالت خشم چه در حد اعتدال و چه در حال افراط.
10- غم و اندوه كه خيلى بيشتر از حد طاقت نباشد زيرا زياد شدن آن باعث سردى بدن است .
12- عفونت از انواعى كه گرمى غيرطبيعى به وجود آورد.
13- تراكم در سطح بدن كه موجب تجمع و توقف بخار مى شود.
14- (گشادى عروق ) كه در درون بدن موجب گسترش بخار(7) در بدن مى گردد.
سست كننده هاى بدن
آنچه باعث كم شدن متابوليسم بازال باشد يعنى بتواند كار غده تيروئيد را كمتر از معمول نمايد سردى ناميده مى شود.
سردى بخشها عبارتند از:
1- هر گونه جنبش و حركات شديد زيرا باعث كم شدن حرارت غريزى و تحليل رفتن آن مى گردد.
2- آرامش در حد افراط زيرا حرارت غريزى بر اثر افراط در آرامش خفه مى شود.
3- امساك در خوردن و نوشيدن .
4- غذا و داروهاى سرد، كم انرژى .
5- تخلخل (ديلاتسيون يا گشاد شدن عروق ) زياد در بدن كه در حرارت غريزى ايجاد آشفتگى مى نمايد.
6- برخورد به چيزهائى كه از كنش آنها سردى حاصل مى شود.
7- زياده روى در احتباس يعنى نگهداشتن مواد بيرونى راندنى از جسم كه بر اثر آن حرارت غريزى جمع و متوقف مى شود.
8- تخليه در حد افراط زيرا نيروى بدن به دنبال تخليه كم مى شود (مثل اسهال ).
9- اندوه زياد و ترس مفرط.
10- شادى بيش از حد.
11- شغلهائى كه سردى بخش هستند مثل كسانى كه در آب كار مى كنند.
رطوبت بخشها (زياد شدن مايعات بدن )
عوامل رطوبت بخش عبارتند از:
آرامش ، خواب ، مانده گارى موادى كه بايد تخليه شوند، صرف زياد مايعات ، پرخورى ، غذاى رطوبت بخش ، داروى رطوبت بخش ، تماس با مواد رطوبت زا به ويژه استحمام با شكم سير، تماس با سردى دهنده ها كه رطوبت را متوقف و جمع مى كند.
خشكى دهنده ها (زياد شدن املاح بدن )
عوامل زير باعث خشكى مزاج مى گردد.
جنبش ، شب زنده دارى زياد، تخليه زياد، زياده روى در نيروى جنسى ، كمى غذا و غذاى خشك داروهاى خشكى دهنده حركات زياد نفسانى از هر نوع بطور متوالى و به حد افراط، تماس با خشكى دهنده ها شستشو با آبهاى قابض ، سردى يخ ‌زننده كه نمى گذارد غذا به اندام برسد تماس با هر چيز بسيار گرم زيرا تحليل رفتن بيش از حد مى دهد، شستشوى زياد بدن .
منضج يا حل كننده يا پزنده چيست
براى خارج شدن ماده اى كه باعث بيمارى در هر قسمتى از بدن شده است داروهائى به كار مى رود كه باعث نضج يا حل شدن آن مى گردد مثلا موقعى كه زيادى صفرا باعث بيمارى شده باشد (مثل زيادى صفراى خون در بيماريهاى كبدى و غيره ) داروهاى حل كننده اى بكار مى برند مثل (نضج ) كه با تجويز آن ها ناراحتى بيمار مرتفع مى گردد داروهاى حل كننده يا منضج را برحسب مزاج بيمار انتخاب مى نمايند مثلا اگر در اثر گرمى بيمارى به وجود آمده باشد، منضج يا حل كننده يا داروى پاكسازى سردى به كار مى برند. در اينجا به چند منضج يا پاك كننده اشاره مى شود.
منضج خون اضافى
نسخه :
عناب 15 گرم ، گل بنفشه 15 گرم ، ريشه كاسنى 15 گرم ، آلوچه خشكه 100 گرم ، تمرهندى 50 گرم ، گل نيلوفر 10 گرم ، زرشگ 50 گرم ، تخمه خيار 50 گرم ، تخمه خربزه 50 گرم ، ترنجبين 50 گرم ، قره قات 50 گرم ، داروهاى فوق را غير از تخم خيار و ترنجبين بقيه را نيمكوب كرده و جوشانده آب آنرا با تخمه خيار (8) و ترنجبين كه شيره كش شده باشد مخلوط كرده روزانه با عرق بيدمشگ ميل نمايند (روزى 15 گرم از جمع داروهاى فوق را مى توان به كار برد).
منضج يا حل كننده صفرا
ريشه كاسنى ، گل نيلوفر، آلوچه خشكه ، ريشه شيرين بيان ، گل خطمى ، گل بنفشه ، عناب تمرهندى ، تخم كاسنى ، به دانه ، تخم كشوث ، گل حلوا (بستان افرزو)، اسپرزه ، شربت نارنج ، شربت به ، شربت توت سياه يك يا چندتاى آنها را انتخاب كرده مصرف نمايند (روزانه 15 گرم از هر يك از گياهان را مى توان مصرف نمود (اگر چندتاى آن را انتخاب كرده باشند از همه آنها مى توان 10 گرم روزانه مصرف نمود).
حل كننده بلغم
باديان و ريشه آن ، مويز، دارچين ، زنجبيل ، انيسون ، گاوزبان ، ريشه شيرين بيان ، عودالصليب ، تخم كتان ، تخم كرفس ، ريشه اذخر، افسنطين ، زعفران ، تاجريزى ، گل زوفا، ايرسا، تخم شنبليله ، بادآورد (كنگر)، صمغ عربى ، پرسياوشان ، انجير، سكنجبين و شربت اسطوخدوس و گل قند با فرمول زير 10 گرم گل سرخ را كوبيده در 250 گرم شكر مى ريزند تا پخته يا مربا شود پس از پختن ، نصف ليوان گلاب روى آن ريخته روزى چهار قاشق غذاخورى ميل نمايند.
حل كننده سودا
بادرنجويه ، گاوزبان ، سه پستان ، بسفايج ، قرنفل ، ريشه كاسنى ، ريشه باديان ، شاه تره ، ريشه شيرين بيان ، انجير، كشمش ، اسطوخدوس ، افتيمون ، لعاب تخم مرو، زرشگ ، ريشه خطمى و شربت بنفشه .
نسخه مسهل
25 گرم افتيمون را در 250 گرم عسل پس از كوبيدن حل كرده روزى 4 قاشق مرباخورى يا گل سرخ ، گل بنفشه ، غاريقون ، تخم كشوث ، مصظكى ، افسنطين ، صبر زرد، خربق سياه .
مسهل صفرا
افسنطين صبر زرد، خربق (سياه ) سقمونيا، هندوانه ابوجعل ، غاريقون ، ريوند، ايرسا، گل گندم (قنطريون ) هليله ، بسفايج ، آب انار، پر سياوشان ، كشمش كوليان ، گل سرخ ، مغز فلوس ، ترنجبين ، شير خشت ، آلوچه خشكه ، گل گاوزبان ، اسپرزه ، تمرهندى ، آب كدو (هر يك به تنهائى يا چند عدد تواءم ).
نسخه مسهل
سقمونيا 5 گرم نرم كوبيده در 250 گرم عسل حل كرده روزى چهار قاشق غذاخورى .
مسهل بلغم
ميعه سائله ، عاقرقرحا، خياردشتى (كمبيزه كور، يا قثاءالحمار) مقل ، روغن كرچك ، تربد، غاريقون ، سورنجان ، فرفيون ، مغز تخم كاوشه ، زنجبيل ، آنزروت ، ايرسا، شحم حنظل ، تخم نيلوفر، دانه اسفند، بسفايج .
شربت مسهل بلغم
تربد 25 گرم گلاب 250 گرم قند 200 گرم تربد را نرم كوبيده در گلاب و قند ريخته جوشانده تا سفت شود روزى چهار قاشق غذاخورى .
مسهل براى مزاج بلغمى : مغز دانه كاوشه 25 گرم سركه 200 گرم عسل 250 گرم مغز را كوبيده در سركه و عسل حل كرده روزى چهار قاشق غذاخورى . دارو و غذاهاى زير نيز براى مزاج بلغمى نافع است .
سياه دانه ، انغوره ، پياز سفيد، انجره شنبليله ، سقمونيا، جاوشير، ريوند عشبه .
شربت مسهل سودا
اويشن ، شحم حنظل بسفايج ، اسطوخدوس ، تخم كشوث ، هليله ، غافث ، فلفل سفيد، كاوشه و عشبه افتيمون ، سنا، پودينه كوهى .
مسهل همه اخلاط به طور عموم
تخم نيلوفر 10 گرم ، گل گندم 10 گرم ، خربق سياه و سفيد 5 گرم ، بابونه 10 گرم ، شاه تره 10 گرم روزى ده گرم از همه آنها براى صبح و عصر به صورت جوشانده .
مسهل براى همه مزاجها
سه پستان 25 گرم ، گل سرخ 15 گرم ، گل بنفشه و نيلوفر 10 گرم ، تخم خيارين 25 گرم ، ريشه كاسنى 50 گرم ، عناب 200 گرم ، زرشك 200 گرم ، آلوچه خشك 200 گرم ، ليمو 25 گرم ، سنا 25 گرم همه را مخلوط كرده نيم كوب نمائيد روزى 10 گرم در 2 ليوان آب جوشانده صبح و عصر ميل نمائيد.
غذاهاى مناسب براى دموى مزاج (پرخونى )
زرشگ ، تمرهندى ، آلو، آب انار، اسفناج ، گوشت مرغ كه بايستى همه را به صورت سوپ تهيه نمائيد. و جو و برنج را خيسانده به نسبت مساوى براى جلوگيرى از چاق شدن با هم بپزند مثل كته يا چلو
غذاهاى مناسب براى مزاج صفراوى ((براى جلوگيرى از چاق شدن مثل بالا برنج و جو را باهم بپزند))
سوپ ماش ، سوپ اسفناج ، سوپ جو، با گشنيز و كدو و آب غوره و اسفناج ، بادام شيرين ، آب ليمو و زرشگ و گوشت مرغ .
غذاهاى مناسب براى بلغمى مزاج
گوشت مرغ ، سوپ سبزى ، نخودآب ، شيره و تخم كاوشه و غيره .
اغذيه مناسب براى سوداوى مزاج
سوپهائى كه از مواد گرم و پرانرژى تهيه شده باشد نخودآب ، تخم كاوشه ، سوپ جوجه ، زرده تخم مرغ ، سوپ گوشت و كباب .
شربت مسهل براى سوداوى و مؤثر براى كار معده
گل سرخ ، سنا، از هر كدام 15 گرم ، گل بنفشه 15 گرم ، تربد و افسنطين و غاريقون از هر كدام 5 گرم ، مصطلكى ، تخم كشوث ، اسطوخدوس ، از هر كدام 10 گرم ، سه پستان و عناب از هر كدام 20 دانه همه را نيم كوب كرده 7 روز صبح ناشتا و عصر پس از جوشانيدن و صاف نمودن ميل نمايند.
مسهل براى همه ى مزاج ها
ترنجبين 50 گرم ، سقمونيا 5 گرم ، ترنجبين را شيره كش كرده سمقونيا را به آن اضافه كرده صبح و عصر ميل نمايند.
مسهل انتخابى با شرايط زير
عسل 40 گرم سركه 40 گرم هر دو را در هم آميخته خوب بهم بزنند سپس ‍ سمقونيا 5 گرم به آن اضافه كرده قبل از هر غذا 2 قاشق غذاخورى ميل نمايند اين فرمول مسهل صفرا مى باشد اگر در فرمول بالا 15 گرم مغز كاوشه بجاى سمقونيا بكار برند اين فرمول براى زدودن بلغم نافع است حال اگر به عوض كاوشه افتيمون 10 گرم اضافه كنند مسهل سودا به دست مى آيد.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:








تاریخ: یک شنبه 3 دی 1391برچسب:,
ارسال توسط علی یوسفی
آخرین مطالب

آرشیو مطالب
پيوند هاي روزانه
امکانات جانبی

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 45
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 45
بازدید ماه : 419
بازدید کل : 3131
تعداد مطالب : 168
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1

سایت شخصی دکتر علی یوسفی (عمران- معماری- تاریخ- طب سنتی- فراماسونری- شعر و ادبیات